Ik ben bij “NeverNeverLand” aan de Oude Gracht in Utrecht en interview eigenaar Kees de Kunder.

Een goed spel heeft een funfactor die net zo lang is als de duur van het spel.

Hoe ben je aan/bij de  winkel gekomen?

Ik ben altijd al een spellenfan geweest. Ik heb de opleiding voor goudsmeden in Schoonhoven afgerond en na die studie wist ik niet goed wat ik wou gaan doen. Met een vriend ging ik een voettocht door Europa maken om te bedenken wat ik wilde. Bij de grens van Luxemburg besloten we om te keren en in de trein terug ontstond het idee om een eigen zaak te beginnen: half goudsmederij en half spellenzaak. In november 2002 ging de winkel open. De spellenwinkel heette NeverNeverLand en de goudsmederij Bofan. Gedurende de jaren werd het aandeel spellen steeds groter en het aandeel goudsmederij kleiner en besloot ik om over te gaan op puur spellenwinkel.

Bordspelen zijn veel in het nieuws, merk je dat ook met de drukte en of publiek in de winkel

Ik zie eigenlijk vanaf 2002 een stijgende lijn. Misschien afgelopen 2-3 jaar een dipje vanwege de crisis maar over het algemeen een stijgende lijn.

Wie is je publiek?

Wie mijn klanten zijn? Het gehele spectrum. Misschien iets meer jongere stellen zonder kinderen; ze hebben de tijd en het inkomen om spellen te kopen.

Met welk spel is de passie voor spellen ontstaan?

Als kind heb ik altijd al spellen gespeeld. Met mijn moeder, de buren, met vrienden. Eigenlijk speel ik nu ik de winkel heb minder, omdat ik er de tijd niet meer voor heb.

Hoeveel spellen heb je? Wat is je meest recente aanwinst?

Zelf had ik rond de 400 spellen. Maar ik kwam erachter dat ik die nooit allemaal zou spelen en dat vond ik zonde. Ik heb de verzameling toen teruggebracht naar vier strekkende meter. Mijn meest recente aanwinsten heb ik op Spiel gekocht. Dat zijn onder andere Tiny Kingdoms, Lift It, For sale en De Ark is vol. Vooral die laatste is heel anders (veel leuker!) dan de eerste indruk die ik ervan had.

Wat is je persoonlijke top 3 en waarom?

 1. St. Petersburg

Ik heb hier heel wat potjes van gespeeld, maar nooit het gevoel gehad het helemaal goed gespeeld te hebben. Iedere keer bedenk je weer een nieuwe strategie. Kaarten waarvan je in het begin dacht dat die slecht waren, bleken juist erg goed te zijn en omgekeerd. Het spel heeft daarmee een enorme replay value. Er is een nieuwe editie uit met alle uitbreidingen. Dat laatste is vooral fijn want de uitbreidingen waren moeilijk te krijgen. Maar eigenlijk ben ik door al het spelen wel gehecht geraakt aan de originele ‘minder fraaie’ vormgeving.

 1. Frank’s Zoo

Dit spel heeft de toegankelijkheid van klaverjassen, maar biedt ook de mogelijkheid voor strategisch spel: breek ik mijn set van drie ijsberen op of niet. En het is ook leuk om met kinderen te spelen.

 1. Mr. Jack Pocket

Het is de kleinere versie van Mr. Jack maar het is ook uitgebreider. Je moet niet alleen vermoeden wie het is maar het ook bewijzen.

Heb je een favoriete spelauteur en waarom?

Niet echt, of toch wel: Vlaada Chvátil. Hij is de auteur van de spellen als Dungeon Lords, Ship yard en Galaxy trucker.

Heb je een favoriet spelsysteem? Of geloof je niet zo in spelsystemen?

Risk-achtige spellen interesseren mij wat minder. Ik ben meer van de bouw- en ontwikkelingsspellen zoals Agricola en Puerto Rico. Het spel Ora et Labora is daar ook een voorbeeld van. Het spel is nog opener dan Agricola. Bij Agricola weet je bijvoorbeeld dat je elke zoveelste beurt voor voedsel moet zorgen. Ora et Labora doet dat niet, het duurt gewoon 14 beurten, daarna wordt de winnaar bekend.

Wat belangrijk is, is dat een spel de funfactor heeft voor de duur van het spel. Wat ik daarmee bedoel is dat de spanningsboog net zo lang is als de duur van het spel. Pak bijvoorbeeld Catan. Een leuk spel, maar na 20 minuten is het vaak al duidelijk wie er gaat winnen en dan moet  je nog 40 minuten. De spanningsboog is dan maar 20 minuten. Het mooiste is als aan het eind van het spel pas duidelijk wordt wie er wint.

Stellingen

 • Individueel of coöperatief? Individueel
 • Bordspel of kaartspel? Bordspel
 • Korter dan een uur of langer dan een uur? Korter dan een uur
 • Geluk of Strategie? Strategie
 • Vormgeving of Thema? Vormgeving

Soms zit een spel echt heel mooi in elkaar. Neem bijvoorbeeld het spel Caylus. Een ingewikkeld spel, maar op het bord staan markers die je door het spel heen praten. In het begin zeggen die je nog niet veel, maar als je het spel kent geven ze een duidelijke uitleg. Je hoeft dan niet steeds weer de handleiding te pakken. Dat is echt heel mooi gemaakt.

 • Eenvoudige regels of uitgebreide regels? Eenvoudige regels
 • Dobbelstenen of geen dobbelstenen? Dobbelstenen
 • Biertje erbij of koffie erbij? Thee
 • Focus of kletsen: Focus

Het is wel belangrijk dat je medespelers spelen om te winnen. Dat is het leukst en dan duurt het spel minder lang. Monopoly hoeft niet lang te duren; als je goed volgens de regels speelt, kan het binnen een uur. Je moet iemand dan niet een volgende beurt laten betalen. En als je failliet bent, lig je er uit. Het zelfde met Risk: laat niet iemand met een enkel landje zitten omdat het anders zielig is. Nee, versla hem dan gewoon, dat is veel humaner.

 • Hoe koop je een spel voor jezelf: selectief of impulsief? Impulsief

Hoe zie jij de toekomst van bordspellen? Wordt het meer augmented reality of blijft het lekker old school?

Het blijft ouderwets. Tablet wordt pas een waardevolle toevoeging als de techniek beter wordt. Nu moet je vaak de tablet of mobiel best lang stil weten te houden voordat de app het bord goed kan scannen.

Toch kan het zeker wel van toegevoegde waarde zijn. Het kan tijdrovende taken als zoeken in  complexe regelsets automatiseren en daarmee het spelplezier verhogen. De accuduur moet dan wel verbeteren, want je wilt niet halverwege met een leeg device zitten.

Welk spel raad je mensen aan die nog weinig ervaring met spellen hebben?

Dat is heel verschillend. Als eerste bepaal je met de klant welk type spel hem het meeste aanspreekt en pak je daarna een laagdrempelig spel uit die categorie. Bij bouw en ontwikkel kijk je bijvoorbeeld naar Carcassonne, bij bluf adviseer ik spellen als Perudo en met handel For Sale of Koehandel. Van deze laatste is nu ook een erg leuk bordpelvariant met veilinghamer.

Heb je nog een tip voor leuk cadeau onder de 10 euro?

Onder de € 10 wordt moeilijk, maar goede kandidaten zijn: Frank’s Zoo, Mr Jack pocket, Kings Gold, For Sale, Hannabi en natuurlijk Weerwolven.

Met dank aan NeverNeverLand voor het mogen gebruiken van hun foto’s.

Kees de Kunder van NeverNeverLand (Utrecht)