T.i.m.e. Stories

Wat doet Dobbelix als iemand heel erg enthousiast is over een spel? Dan vragen we of je er een recensie over wilt schrijven 🙂  Sandra Vos – Van Geest heeft onlangs T.i.m.e. Stories ontdekt en vindt het een enorme aanrader. Lees hieronder haar enthousiaste verhaal. Dank voor je bijdrage Sandra! 

Hoe ziet het eruit?

Het speelbord is vooral wit, strak in design en doet een beetje spacey aan. Op het bord is vooral ruimte om de kaarten neer te leggen, vakken om je pion in te plaatsen en een tijdsomloop waar je met een TU (TimeUnit) marker aangeeft hoeveel tijd je nog over hebt.

De kaarten in van het spel zijn grafisch erg mooi weergegeven. Elke serie kaarten laat een beeltenis van een ruimte zien die je kan onderzoeken. Ook aan de personagekaarten en de plattegrond is veel aandacht besteed.

 

Hoe speel je het?

Het spel speel je met 2 tot 4 spelers en is een coöp-spel. Wanneer je het met z’n tweeën speelt moet je per persoon een extra personage nemen (ghostplayer). In onze ervaring kan je prima één extra ghostplayer erbij nemen als je met z’n tweeën speelt. Normaal gesproken houd ik hier niet van, maar in dit spel kan dat prima!

Even wat achtergrondinformatie: het idee van het spel is dat je bij een time travel agency (genaamd T.i.m.e.) zit. Je bent daar aangesteld als recruit. T.i.m.e. spoort fouten in de geschiedenis of toekomst op en probert die op te lossen door recruits en soldaten naar die tijd te sturen. T.i.m.e. weet echter alleen dat er in een bepaalde tijdsperiode iets is gebeurd, maar wat, wanneer en hoe precies weet men niet. Als recruit word jij, samen met je teamgenoten, in individuele capsules gezet. Je lichaam blijft in het ruimtestation, maar je ziel/gedachte wordt getransporteerd naar een persoon in de tijd waar dus iets aan de hand is. Jullie moeten gaan ontdekken wat er aan de hand is en het oplossen.

Op dit moment begint het spel echt. In dit basisspel reis je af naar een Asylum in het jaar 1920. Op de plattegrond zie je welke ruimtes er open zijn om te gaan onderzoeken (dit verandert ook in de loop van het spel; je krijgt er meer locaties bij). Je start in de Day Room. Wanneer je in een ruimte bent, kun je met je pion bepalen wat je in welk deel van de kamer gaat doen. Je verzamelt voorwerpen, vecht (in een niet al te moeilijk combatsysteem), praat met verschillende mensen en doorzoekt ruimtes. Voor deze missie krijg je een bepaalde tijd. Jouw ziel kan maar voor een bepaalde tijd in een persoon zitten. Red je het niet om, voordat je tijd op is, het probleem op te lossen faal je de missie. Je ziel gaat terug naar het ruimtestation. Daarvandaan kan je team het nogmaals proberen.

Het nogmaals proberen kan overkomen als een faal in het spel. Echter is dit juist de charme! Je mag je missie zo vaak als nodig is overdoen. Sterker nog… in één keer gaat je waarschijnlijk niet eens lukken! Wanneer je terugkomt, mag je de kennis gebruiken die je al hebt van de vorige keer. Op die manier weet je met welke personen je wel of juist niet moet praten, welk item belangrijk is en naar welke locaties je het best kan gaan. Op die manier ga je er sneller doorheen en hou je TU’s (tijd) over om verder te gaan.

Wanneer je slaagt voor de missie is er ook nog een leuke verassing! Het loont om het probleem op te lossen.

Wat is het effect op spelers?

Verslavend, je wilt blijven proberen! Wij hebben er met z’n tweeën vier keer over gedaan om het Asylum mysterie op te lossen en waren er alle vier keren enthousiast over. Het prikkelt ontzettend je nieuwsgierigheid (wat zou er gebeuren als we die kant op gaan?).

Ook voor kinderen?

Nee, het spel is geheel Engelstalig. Kinderen zouden de verhaallijn niet kunnen volgen.

Eindoordeel

Een supergaaf spel, dat echt goed in elkaar zit! Nadeel is wel dat als je het scenario uitgespeeld hebt, het niet leuk is om hem nog een keer te spelen. Het feit dat je het verhaal maar één keer uit kan spelen weegt niet op tegen de manier waarop het spel in elkaar zit.

Gelukkig hebben de makers diverse uitbreidingen uitgegeven. Elke uitbreiding is een nieuwe missie naar een andere tijd. Zo is er onder andere een die naar het oude Egypte gaat en een naar de middeleeuwen.

Algemene informatie

  • Aantal personen: 2-4
  • Tijd: 90 minuten per sessie
  • Leeftijd: 12+
  • Uitgever: Space Cowboys
  • Prijs / richtprijs: € 41,99

About author View all posts

Marion Siemonsma

Ik doe graag bordspellen. Maar ik ben wel van het type: theetje / wijntje erbij en ook nog kunnen kletsen :-) Verder hou ik van schrijven en vind het leuk om op deze website nieuws te delen over nieuwe, mooie en fantastische spellen.

Is er een spel waar je erg enthousiast over bent en waar ik echt over moet schrijven, mail me: marion@dobbelix.nl