Henchmania – een olijke strijd om Montfleury

Vorige week heb ik na lang wachten eindelijk mijn Kickstarter Henchmania ontvangen. Dat kwam goed uit want het spel is tijdens een spellenweekend gelijk getest. Het is een humoristisch spel waarin 5 families strijden om het regentschap van Montfleury.

 Hoe ziet het spel eruit?

Ik heb het spel gekocht vanwege zijn cartooneske uiterlijk. De tekeningen op de kaarten zijn echt fantastisch. Deze luxe variant bevat een mooi speelbord van de stad. Daarnaast zijn er de vijf kartonnen familie wapens en de 40 houten meeples die je handlanger vertegenwoordigen. De meeples zijn aan beide kanten bestickerd, dus het is aardig wat plakwerk voordat je kan beginnen.

Hoe speel je het?

Het spel speelt zich af gedurende 4 dagen. Waarbij iedere dag uit drie delen bestaat. In de ochtend stuur je je handlangers op pad om kaarten te verzamelen. Iedere plek in het kasteel geeft je een bepaald type kaarten: zo krijg je in de kroeg kaarten om je tegenspelers een loer te kunnen draaien, aandacht voor de kerk geeft je een goddelijke voorzienigheid en de wapenkamer voorziet je van wapens en bescherming.

In de middag speel je kaarten uit. Je legt artiesten neer voor punten, speelt kroegkaarten om anderen dwars te zitten of daagt met een handschoen een andere speler uit voor een duel. Het doel is om aan het eind van de dag zoveel mogelijk punten te bemachtigen.

Deze strijd herhaalt zich 4 keer en dan wordt de speler met de meeste punten de nieuwe regent van Montfleury.

 

Wat is het effect op de spelers?

Het is een snel spel dat niet te lang duurt. Gedurende de vier dagen kan je gemakkelijk verschillende tactieken proberen. Als je na de eerste ronde voorstaat kan je de volgende ronde zomaar laatste zijn. Als je aan het einde van de ochtend de meeste handlangers op een gebied hebt staan krijg je een extra kaart van dat gebied. Dus door strategisch plaatsen kan je zo een of twee extra kaarten opleveren.

Ook met het spelen van kaarten kan je diverse strategieën gebruiken. Ben je vooral aan het pesten of ben je de strijder die iedereen middels een duel de punten ontvreemd. Pas alleen op voor de vrome mensen want kaarten als “Holy water” kunnen de uitkomst van de dobbelstenen beïnvloeden.

Ook voor kinderen?

Op de doos staat vanaf 12 jaar. Het spel is niet complex en ook de tekeningen zullen wat oudere kinderen wel grappig vinden. De teksten zijn wel in het Engels dus het kan wel zijn dat ze daar hulp bij nodig hebben.

Eindoordeel

Het is een grappig spel en speelt snel. De regels zijn eenvoudig dus ook lekker laagdrempelig. Echter na een paar keer spelen heb je het waarschijnlijk wel gezien.

About author View all posts

Onno Stegeman

Ik woon samen met Marion en zoon Olav in in Vleuten. Met de spellenvereniging Dobbelix wil ik (bord)spellen promoten en mensen uit Vleuten en Leidsche Rijn met elkaar in contact brengen.