Nieuw op tafel: Sagrada – bouw zelf de ramen van de Sagrada Familia

Ben je ook op vakantie geweest naar het warme Zuiden? Pitoreske stadjes bezoeken in Frankrijk, Spanje of Italië? Door smalle straatjes slenteren en winkeltjes en kerkjes bekijken. Weer thuis kan je het vakantiegevoel nog een beetje vasthouden met het spel Sagrada. Sagrada is geïnspireerd op de prachtige glas-in-loodramen van de Sagrada Familia in Barcelona. De glasramen van deze basiliek zijn indrukwekkend door de kleuren en het lichtspel.

In het spel Sagrada probeer je met verschillende gekleurde dobbelstenen je eigen glas-in-loodraam te maken. Het leuke aan dit spel is dat je het met meerdere mensen kan spelen, maar ook alleen. Als iedereen zijn spelbord vol heeft liggen, doet het echt denken aan die mooie kerkramen in het zonnige Barcelona. Ook leuk voor iedereen die zijn vakantie in het koele Noorden heeft doorgebracht.

Hoe ziet het eruit?

Het spel bestaat uit vier grote, stevige kartonnen in de vorm van een glas-in-loodraam. Onderin ieder raam is ruimte voor een insteekkaart. De insteekkaarten zijn de speelkaarten. Er zijn er twaalf, ze zijn dubbelzijdig bedrukt. Op iedere kaart staan twintig vakjes die je moet vullen met dobbelstenen.  Er is een zak met heel veel dobbelstenen in de kleuren geel, groen, blauw, rood en paars. Om extra punten te bemachtigen zijn er nog vijf kaarten waarop een geheim doel voor iedere speler staat en tien kaarten met doelen waar iedere speler aan kan werken. Tot slot zijn er twaalf kaarten die je een beetje kunnen helpen. Om die kaarten te activeren leg je er een fiche op, waar er ook een zakje van is. Tot slot vind je in de doos een scorebord en vier scorefiches.

Hoe speel je het?

Iedere speler krijgt een glas-in-loodraam. Hij kiest een speelkaart. De speelkaarten hebben een moeilijkheidsgraad: 3 – 6 stippen, waarbij 3 staat voor makkelijk en 6 voor het moeilijkst. Het staat iedere speler vrij om een moeilijkheidsgraad te kiezen. Je krijgt een aantal fiches voor hulpkaarten dat gelijkstaat aan de moeilijkheidsgraad van je kaart. 

Ook krijgt iedere speler een kaart met een geheim speeldoel. Een geheim speeldoel is altijd een kleur van de dobbelstenen verzamelen. Aan het eind van het spel tel je het aantal ogen van jouw ‘geheime’ kleur bij elkaar op en dat geeft je een extra score. Dan komen er ook nog drie publieke speeldoelen en drie hulpkaarten open op tafel. Het scorebord draai je op de kant waar de rondes op staan. Alles is nu klaar om te beginnen.

De speler die als laatste in een kathedraal is geweest mag beginnen. Die haalt het volgende aantal dobbelstenen uit de zak: 2 x het aantal spelers + 1. Hij rolt de dobbelstenen op tafel en kiest er vervolgens een om op zijn spelbord te leggen. Daarna is de volgende speler aan de beurt. De laatste speler mag twee keer en dan is iedere speler weer aan de beurt en mag de eerste speler de laatste dobbelsteen pakken. De dobbelsteen die overblijft gaat op het vakje op het scorebord. De speler links van de startspeler wordt nu startspeler en het hele dobbelspel begint weer opnieuw.

Waar moet je nou op letten? Op je spelbord staan gekleurde vakjes, dit zijn de kleuren van het glas in lood. Daar mag alleen een dobbelsteen in die betreffende kleur op komen. Ook zijn er vakjes met een aantal ogen. Dit is de helderheid van het raam. Daar mag iedere kleur dobbelsteen op komen, maar wel met het betreffende aantal ogen. Verder is het belangrijk te weten dat je altijd begint aan de rand je spelbord en dat je steeds een dobbelsteen aanlegt die grenst aan een andere dobbelsteen. 

De hulpkaarten kan je gebruiken om het jezelf makkelijker te maken. Het kost je wel een fiche om de kaart te mogen gebruiken. En ben je de tweede (of derde, of vierde) die de kaart kiest, dan kost het je twee fiches. Hoe moeilijker je kaart is, hoe meer fiches je hebt om te gebruiken.

Wat is het effect op spelers?

Wat ziet dit spel er prachtig uit! En wat is het leuk om te spelen. Je bent met je eigen glas-in-loodraam bezig, maar kan ook proberen om anderen een beetje dwars te zitten. Verder staat het je vrij om je eigen raam zo moeilijk of makkelijk te maken als je zelf wilt. Het spel duurt tien rondes en is daarom goed te overzien. Het is een aangenaam en uitdagend spel.

Ook voor kinderen?

De 13+ die in de handleiding staat, vind ik wat oud. Volgens mij kunnen jongeren kinderen ook al goed uit de voeten met het puzzelwerk. Bovendien hebben de speelkaarten verschillende moeilijkheidsgraden. Als je begint met de makkelijke kaarten is het goed te doen.

Eindoordeel

Goed gezelschapsspel waarbij je lekker kan puzzelen en een beetje strategische keuzes moet maken. Het is wel flink aan de prijs, maar dan heb je ook wel echt een origineel spel dat veel verschillende spelers aanspreekt.

Algemene informatie

  • 1 – 4  personen
  • 30 – 45 minuten
  • 13+
  • Flootgate Games
  • adviesprijs € 54

Beste uitgever

Wil je dat Dobbelix jouw spel speelt en in deze rubriek beschrijft? Laat het ons weten als er nieuwe spellen zijn en we proberen ze graag voor je uit! Neem contact op met marion@dobbelix.nl

About author View all posts

Marion Siemonsma

Ik doe graag bordspellen. Maar ik ben wel van het type: theetje / wijntje erbij en ook nog kunnen kletsen :-) Verder hou ik van schrijven en vind het leuk om op deze website nieuws te delen over nieuwe, mooie en fantastische spellen.

Is er een spel waar je erg enthousiast over bent en waar ik echt over moet schrijven, mail me: marion@dobbelix.nl