NI-JU

Vandaag waren Ellis Hendriksen (HenMarGames) en Dennis Merkx (4Dekx) op bezoek bij onze spellenmiddag. Ze demonstreerden hun nieuwe “Take away and play” lijn, een lijn met abstracte vakantiespellen. Het eerste spel uit de serie dat ik probeerde sprak me gelijk al aan. Het spel heet NI-JU en is een tegellegspel voor twee spelers, bedacht door Nestor Romeral Andres. Het is een soort “boter-kaas-en-eieren, maar dan in het kwadraat. Een kort, snel denkspel dat je onmiddellijk om revanche doet vragen als je verliest.

Hoe ziet het eruit?

Het spel bestaat uit 40 tegels (20 grijze en 20 rode). De tegels zijn stevig en hebben een mooi strakke vormgeving. Verder zitten er nog 40 kleine houten blokjes bij. Dit alles is mooi compact ingepakt in een klein, stevig plastic koffertje. Geen nodeloze ruimte, dus inderdaad perfect voor mee op reis.

 

Hoe speel je het?

De spelers leggen om de beurt een tegel neer. Een tegel moet minimaal met een zijkant tegen een zijkant van een reeds op tafel liggende tegel worden aangelegd. Het doel is om een eigen tegel zo te omcirkelen dat wordt voldaan aan het patroon dat op de tegel staat. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat je de patronen van de tegenstander doorbreekt. Op een tegel waarvan het patroon niet meer kan worden afgemaakt, leg je een zwart blokje. Dit houdt het overzichtelijk. Wie het als eerste lukt om het patroon af te maken heeft gewonnen.

Hieronder een voorbeeld: De rode tegel die wordt aangewezen, is de winnende tegel. Want zoals zijn patroon aangeeft, is hij aan de linkerkant en aan de onderzijde door rode tegels omgeven.

Wat is het effect op spelers?

“Revanche!” is het eerste dat je roept als je tegenstander een patroon heeft voltooid. Je moet niet te gulzig zijn bij het neerleggen, anders wordt alles dichtgelegd. Idealiter wed je op meerdere patronen. Maar wel goed opletten want je tegenstander doet hetzelfde!

Ook voor kinderen?

Op de doos staat 10+ maar mijn zoon van acht begreep het onmiddellijk en won van me toen hij de tweede keer speelde :-).

Eindoordeel

Het is een leuk snel spel waarbij je ook echt even na moet denken. Deze gaat zeker mee op vakantie, maar zal ook voor die tijd nog vaak op tafel komen.

Algemene informatie

  • 2 personen
  • 30 minuten
  • 10+
  • 4Dekx en Henmar Games
  • adviesprijs € 14,99

Beste uitgever

Wil je dat Dobbelix jouw spel speelt en in deze rubriek beschrijft? Laat het ons weten als er nieuwe spellen zijn en we proberen ze graag voor je uit! Neem contact op met marion@dobbelix.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About author View all posts

Onno Stegeman

Ik woon samen met Marion en zoon Olav in in Vleuten. Met de spellenvereniging Dobbelix wil ik (bord)spellen promoten en mensen uit Vleuten en Leidsche Rijn met elkaar in contact brengen.